Domovská stránka
Kateřina Ilgnerová -> Poradenství -> Jídlo jako klíč ke zdraví

Jídlo jako klíč ke zdraví

Je pravda,že nejdůležitější,co pro sebe můžeme udělat je: nikoho nenávidět a nikomu nezávidět. Mít rád/a sama sebe. Pokud budu mít rád/a/ sama sebe, budu mít ráda i druhé lidi a všechny bytosti.

Negativní emoce dělají ošklivé vrásky v obličeji.Negativní, nezpracované  emoce se usazují v těle ve formě bloků a ty se časem /někdy hned/ mohou projevit jako bolest hlavy, žlučníkový záchvat, bolesti kloubů a páteře , bolesti žaludku, infarkt, rakovina. 

Teď, v zimním období bychom měli především dbát na to, abychom neprochladli a na dostatečný přísun kvalitní stravy a vitamínů.

Dobrou volbou je návrat k tradicím našich předků např. co se týká stravy.

Pokud máme možnost, opatřujeme si potraviny od soukromých chovatelů a pěstitelů, nebo je sami pěstujeme.

Dobrou příležitostí jsou i farmářské trhy. http://www.plzensketrhy.cz/ 

Naši předkové v zimě jedli domácí kysané zelí a pili šťávu se zelí.

Největší význam pití zelné šťávy je v tom, že preventivně působí proti vzniku zhoubných onemocnění trávicí soustavy, především onemocnění žaludku, tlustého střeva a jater. Je to lék na  žaludeční a dvanácterníkové vředy. Šťáva z kysaného zelí účinně působí při léčbě hemoroidů. Při požití většího množství má šťáva laxativní účinek (může způsobit průjem). Pro organizmus je to pozitivní jev, protože se tím urychlí vylučování toxických látek z těla.

Šťáva kysaného zelí obsahuje hořčinné glykosidy, vitaminy A, B1, B2, C, K, kyselinu mléčnou (pomáhá i při ranních nevolnostech v těhotenství), vápník, fosfor železo, sodík, draslík aj. Reguluje trávení a normalizuje střevní flóru. Tlumí růst nežádoucích baktérií. Dobře se uplatňuje při léčení žaludečních a střevních poruch.

Šťáva ze zelí je výtečný prostředek k čištění těla a důležitá součást diet pro zhubnutí.Ideální je koupit si kadečku, nechat si nakrouhat zelí a sami si ho vyrobit.

Jablka

Říká se: „Denně jedno jablko pro zdraví“ a je na tom hodně pravdy.

Jablka obsahují vlákninu, vitamín C, polyfenolické antioxidanty, které vznikají ve střevech a odplavují nebezpečné látky/ toxiny/ z těla.

Jablka zvyšují odolnost proti chorobám, mají pozitivní vliv na revmatismus, artritidu, dnu, snižují /zlý/ cholesterol v krvi a působí pozitivně na trávicí potíže.Dávejte přednost jablkům vypěstovaným na vlastních zahrádkách, ne těch ze supermarketů.

Skvělou alternativou je pití moštů, stejně jako užívání jablečného octa pro zdraví. Více na stránkách:

http://www.mostarna-stahlavy.ic.cz/

Je důležité konzumovat ovoce, zeleninu, která je tuzemská,tedy dát přednost jablkům, švestkám, hruškám, před banány, ananasem apod. Náš organismus není na tropické ovoce nastaven.

Naši předci jedli maso jedenkrát týdně a místo smažených hranolků jedli brambory na loupačku, jáhly, proso, pohanku, je škoda, že lidé k vlastní škodě na toto zapomněli.