Domovská stránka
Kateřina Ilgnerová -> Poradenství -> Něco o jídle

Něco o jídle

Můj pohled na stravování, životní styl a různé diety

Ze všeho nejdůležitější je vyváženost spotřeby jídla a dostatek pohybu, protože bez pohybu to prostě nejde.Pohyb nás ale musí bavit, jinak nemá smysl, ani nepřinese kýžený efekt.

Snažím se jíst od všeho něco, ale nic nepřehánět.Naši předkové měli maso jen jednou týdně.Vyhýbám se uzeninám,artiklu tolik oblíbeném. I když je uzenina vyrobená poctivě, bývá tam velký podíl tuku, koření a soli,což zatěžuje trávení.

Jíst by se mělo jen když je hlad, ne když nás honí mlsná. Neměli bychom také hladovět, tělo si řekne samo, kdy má hlad.

Měli bychom se snažit jíst čerstvé a kvalitní potraviny a dodržovat hygienu při přípravě jídel.

Dávám přednost máslu a olivovému oleji a vyhýbám se smaženým jídlům.

Co se týká střídmosti mluvím o cukru, soli a koření,hlavně pepře.Narážím na "národní" zvláštní zvyk posypat si jídlo pepřem a solí aniž ho ochutnám.

Dnešní mouky obsahují mnoho lepku, který způsobuje u lidí alergie ,takže doporučuji omezit příjem bílé mouky a nahradit jí celozrnnou nebo špaldovou moukou.

Ovoce, zelenina, dávám přednost plodům co rostou v naší zemičce,tropické plody mohou opět způsobovat problémy, protože na ně nejsme zvyklí.

I když já sama v tomto dělám výjimku, miluji například citrusy a olivy.

Na vyhnání cizopasníků ze střev je dobrá cibule, česnek, křen, z koření chilli a kurkuma a ona pověstná slivovička po ránu na vypálení červa.

Bílkoviny nemíchat, maso obsahuje těžko stravitelné bílkoviny,organismu trvá několik hodin, než je dokonale stráví, jiné bílkoviny obsahuje mléko a mléčné výrobky ap.

Jsem laik,ale myslím si,že některé kombinace jídel jsou pro organizmus zatěžující.

Proto je dobré studovat stravovací zvyklosti jiných národů, mě chutná a inspiruje středomořská kuchyně a kuchyně blízkého východu.

Zajímavé je halál a košer stravování dané náboženskými zákony,je v tom hluboká moudrost.

Co se týká pití,myslím si, že není zdravé pít ledové a hodně sycené nápoje a už vůbec ne chemické limonády.

V jídle a pití se snažím řídit svým tělem. Pokud mi jídlo nevoní, nejím ho.Mám odpor k jídlům, která obsahují krev, nikdy bych je nepozřela,mám problémy po smažených jídlech a mořských plodech. Ani tak oblíbený tatarák bych nepozřela.Maso bychom si měli vybírat obezřetně a pokud možno z přirozených chovů, jinak do sebe dostáváme antibiotika a růstové hormony.Také přemíra syrového ovoce a zeleniny může způsobit zažívací problémy.