Pískavice,jemensky holba
Pískavice,řecké seno,jemensky holba
Náš přítel z Jemenu obohatil mou kuchyni o velice zvláštní dobrotu.Přinesl světlý prášek, namočil ho do vody.Prášek nabobtnal a pak se rozmixoval s vodou,solí, česnekem a limetkou.Hodně nabyl po rozmixování na objemu..vznikla zajímavá aromatická, mírně nahořklá kaše...
Poprvé jsem se ošívala, ale postupně jsem této zdravé dobrotě přišla na chuť a dnes si tímto bylinným doplňkem často obohacuji obědy,či večeře.
Ten rozemletý prášek je pískavice, řecké seno. Je to vlastně jednoletá bylina z čeledí bobovitých, její semena-lusky se podobají hrachu nebo fazolím. Roste v jižní Evropě a níže, protože je teplomilná, má ráda sluníčko.
V Africe a arabských zemích se pískavice hodně používá jako ochucovadlo- koření do jídel. Jeho aroma připomíná vůni aromatických polévkových koření a kari, jehož je i přísadou..
Má léčivé účinky na trávení, vrací chuť k jídlu, léčí nemoci žlučníku, vytváří na stěně žaludku a střev sliz, který léčí.
Pomáhá při léčbě lupénky i nehojících se vředů, napomáhá v boji proti cukrovce a vysokému tlaku, bylina má protizánětlivé účinky a urychluje vykašlávání hlenu.
Navíc má uklidňující účinky na nervovou soustavu,odstraňuje napětí a říká se že je to dobré afrodisiakum.
Já se po požití řeckého sena cítím moc dobře.A když si k tomu ještě udělám čatný z čerstvých rajčat,s chilli a česnekem, jsem v ráji a případní cizopasníci v mých střevech v háji!