Domovská stránka
Kateřina Ilgnerová -> Fytoterapie -> Chmel otáčivý

Chmel otáčivý

Chmel otáčivý Humulus Lupulus, čeleď Cannabaceae,konopovité

Na prahu novověku píše Adam Lonitzer: " Krotký chmel v Německu, Polsku a v Čechách přepilně jest sázen, vyrůstá do výšky na tyči proň vsazené, a v měsíci červnu dostává květ, jenž na pivo se obvykle používá."

Dále míní: " Chmel melancholii a trudnou mysl z těla zahání".

Kdo první použili chmel při výrobě piva, byli mniši, přišli na to, že chmelové šištice jsou dlouho trvanlivé a odolné proti plísni. Ve středověku se chmelem konzervovalo i víno.

V 11. století chmel zkoumala Hildegarda z Bingenu a poukazovala na léčivé vlastnosti chmele,hlavně na uklidňující efekt.

V léčitelství se používají chmelové šištice.V jejich šupinách jsou žlázky obsahující hořčiny humulon a lupulon, mající uklidňující účinek a napomáhající k usínání, působí antibakteriálně a povzbuzují vylučování žaludeční šťávy. Chmel obsahuje i třísloviny, aromatické látky, flavonoidy a silice.

Chmelové šištice se dále používají při stavech neklidu, úzkosti a nespavosti, při zažívacích potížích a chorobách močového měchýře a ledvin i proti menstruačním potížím a v klimaktériu.

Používá se řezaná, nebo prášková rostlina,sušený extrakt na nálevy a odvary.Nedoporučuje se užívat dlouhodobě.

Pro většinu dospělé populace je jistě nejpříjemnější použití ve formě piva. Zde je třeba dávkovat opatrně, protože pivo obsahuje kromě chmelu i alkohol.Ale to každý ví.